Printr-o hotarare pronuntata in data de 09.06.2016, in Cauza Vasile Budisan impotriva Administratiei Judetene a Finantelor Publice Cluj, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a declarat ilegal timbrul de mediu achitat pentru inmatricularea autovehiculelor.
In concret, Curtea a retinut ca este contrara dreptului Uniunii Europene prevederea potrivit careia sunt scutite de la plata timbrului de mediu autoturismele inmatriculate in Romania, pentru care s-a platit, dar nu s-a restituit, una dintre vechile taxe auto (taxa speciala, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante).
Timbrul de mediu este reglementat prin OUG nr. 9/2013, ce prevede ca achitarea timbrului de mediu nu este necesara in cazul vanzarii autoturismului in Romania catre un alt proprietar, daca s-a achitat anterior una dintre vechile taxe auto si nu s-a dispus restituirea.
In esenta, judecatorii europeni au retinut ca existenata acestei scutiri creeaza un avantaj concurential pentru autoturismele rulate deja inmatriculate in Romania, fiind descurajat importul de autoturisme similare din alte state membre ale Uniunii Europene.
Procedura necesara recuperarii timbrului de mediu
Recuperarea taxei reprezentand timbrul de mediu, stabilita si achitat in baza OUG nr. 9/2013, se poate face numai prin introducerea unei actiuni in fata instantelor de judecata.
Pentru recuperarea timbrului de mediu este neceara indeplinirea catorva conditii, si anume: taxa sa fie achitata incepand cu anul 2013 si pana in prezent, autoturismul sa fie achizitionat second –hand dintr-o tara membra a U.E., si sa fie la prima inmatriculare in Romania.
Recuperarea taxei se poate face doar de catre proprietarul care a platit taxa, nu si de cel ce a cumparat un autoturism cu taxa deja platita.
Inscrisurile necesare pentru a solicita restituirea taxei sunt:
- decizie privind stabilirea sumei reprezentand timbru de mediu, eliberata de administrafia financiara competenta
- dovada platii timbrului (chitanta fiscala sau document bancar)
- documentele de inmatriculare in Romania (cartea de identitate de autoturismului)
- contract de vanzare – cumparare al autoturismului sau factura fiscala
In cazul in care cel ce solicita restituirea timbrului de mediu nu mai detine chitanta ce atesta plata taxei, se poate adresa organului fiscal competent in vederea eliberarii unei copii a documentului de plata.
Pentru promovarea unei asemenea actiuni, consideram ca este necesar ajutorul unui avocat, intrucat redactarea cererii de chemare in judecata necesita cunostinte solide de drept intern si drept comunitar, dar si pregatire specializata pentru a rspunde eventualelor exceptii pe care partea adversa le-ar putea invoca in cursul procesului.
Durata estimativa a unui asemenea proces se incadreaza intre 6 luni si 1 an, insa poate varia in raport de fiecare instanta de judecata si de procedura administrativa anterioara primului termen, fiecare instanta avand o maniera diferita de lucru.
Costurile unui asemenea demers judiciar sunt reprezentate de onorariul avocatial, care se stabileste de comun acord cu clientul, si de taxa judiciara de timbru, ce nu poate depasi suma de 300 de lei.
Toate aceste sume pot fi recuperate ca si cheltuieli de judecata, instanta urmand a obliga partea adversa la restituirea cheltuielilor efectuate cu ocazia judecarii cauzei.
7 comments
Ghinoiu Valentin
12 aprilie 2017 at 14:36
Cum ma puteti ajuta pentru recuperarea taxei auto?
Ciprian Lişiță
25 aprilie 2017 at 14:25
Bună ziua. V-am trimis un e-mail cu detaliile legate de recuperarea taxei
Alina Constantin
27 aprilie 2017 at 18:06
Buna ziua!ma intereseaza recupararea timbrului de mediu pentru 2 autoturisme.ma puteti ajuta?
Ciprian Lişiță
18 mai 2017 at 8:00
Bună ziua. Va rog sa mă contactați telefonic pentru a discuta detaliile legate de recuperarea taxelor
Grigorsscu
24 mai 2017 at 7:10
Buna ziua !ma intereseaza recuperarea taxei timbrului de mediu! Va multumesc!
Ciprian Lişiță
24 mai 2017 at 8:59
Bună ziua, domnule Grigorescu. Detaliile legate de recuperarea timbrului de mediu trebuie discutate telefonic. Va rog sa mă contactați la nr. de telefon ce se regăsește în secțiunea „Contact”
Sonmez Rodica
26 august 2020 at 14:12
Buna ziua.va mai ocupati cu recuperari de taxa auto?