In contextul situatiei economice actuale, destul de precare, tot mai multe persoane se confrunta cu executari silite declansate de catre institutii bancare sau de catre firmele specializate in recuperarea creantelor.
Executarea silita a unei datorii poate demara printr-o simpla poprire asupra veniturilor debitorului si poate ajunge pana la vanzarea bunurilor imobile pe care un debitor le are in proprietate.
Legea procesual civila nu interzice urmarirea debitorului prin declansarea simultana a mai multor proceduri, astfel incat pentru recuperarea unei datorii se poate initia atat procedura sechestrului, cat si poprirea conturilor, dar si vanzarea bunurilor imobile.
Tocmai de aceea este deosebit de important, ca in cel mai scurt timp de la momentul comunicarii actelor de executare silita, sa apelati la serviciile unui avocat, in vederea demararii procedurii contestarii executarii silite.
PROCEDURA CONTESTATIEI LA EXECUTARE
Impotriva executarii silite, a incheierilor date de executorul judecatoresc, precum si impotriva oricarui act de executare, se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare.
A. Contestatia la executare este singurul mijloc juridic prin care debitorul executat silit se poate apara, prin invocarea eventualelor nemultumiri referitoare la executarea silita declansata impotriva sa, ce pot viza:
- certitudinea sumei executate
- nerespectarea dispozitiilor privitoare la executarea silita insasi sau la efectuarea oricarui act de executare
- intervalul de timp in care a fost declansata executarea silita, etc.
In cadrul executarii silite, de regula, toate bunurile debitorului pot fi urmarite. Cu toate acestea, in situatia in care bunul urmarit este in coproprietate, creditorul nu va putea executa silit bunul pana nu va deschide partajul debitorului, instanta de executare urmand a dispune partajarea bunurilor.
Poprirea veniturilor periodice ale debitorului nu se va putea face decat pana la ½ din cuantumul acestora, cand exista mai multi creditori, sau pana la 1/3 atunci cand exsita un singur creditor. Desi legiuitorul prevede ca, in principal, toate veniturile periodice pot fi poprite, exista si unele exceptii: nu pot fi supuse popririi pensia alimentara sau alocatia, ajutorul de stat pentru persoane cu handicap, creditele nerembursabile ori finantarile primite de la institutii sau organizatii nationale sau internationale, pentru derularea unor programe ori proiecte.
B. Termenul de formulare a contestatiei la executare este de 15 zile de la data cand: contestatorul a luat la cunostinta de actul de executare pe care il contesta; debitorul sau cel interesat a primit comunicarea sau instiintarea privind infiintarea popririi; debitorul care contesta executarea silita insasi a primit incheierea de incuviintare a executarii sau somatia.
C. Ulterior declansarii executarii silite, majoritatea debitorilor se regasesc in situatia de a-si pierde imobilele, situatie ce poate fi evitata prin suspendarea executarii silite.
Suspendarea executarii silite nu poate fi solicitata decat daca a fost formulata si o contestatie la executare, intrucat nu poate fi ceruta suspendarea daca nu au fost formulate critici cu privire la procedura de executare silita insasi.
Legiuitorul distinge intre doua tipuri de suspendare a executarii silite: suspendarea provizorie (se poate dispune in cazuri urgente, pana la solutionarea cererii de suspendare, si prin plata unei cautiuni) si suspendarea de fond (se discuta la primul termen de judecata si are efecte pana la solutionarea litigiului, de asemena fiind necesara plata unei cautiuni).
D. Costurile necesare declansarii procedurii contestatiei la executare sunt reprezentate de onorariul avocatial, care se stabileste de comun accord cu clientul, taxa judiciara de timbru ce se calculeaza in raport cu valoarea debitului contestat, si eventuala cautiune in cazul necesitatii suspendarii executarii silite.
Toate aceste sume pot fi recuperate ca si cheltuieli de judecata, instanta urmand a obliga creditorul la restituirea cheltuielilor efectuate cu ocazia judecarii contestatiei la executare.
One comment
Mihai Andrei
3 iulie 2019 at 21:10
Buna,am fost dat in judecată de catre o firmă de recuperare.am avut abonament la orange.din cauza ca am ramas fara servici nu am mai putut platii si am plecat din tara.imi poate face ceva?la ce sa ma aștept?nu am nimic pe numele meu