lisita_ciprian@yahoo.com
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH

DiverseGAZDUIREA SEDIULUI SOCIAL AL FIRMEI LA CABINET DE AVOCAT

24 decembrie 20182

In contextul economic actual, tot mai multe persoane opteaza pentru demararea unei afaceri in diverse domenii ale economiei, prin intermediul careia urmaresc sa obtina veniturile necesare asigurarii unui confort financiar sporit.

Unul dintre elementele esentiale, ce conditioneaza infiintarea unei societati comerciale, este sediul social, nu de putine ori antreprenorii avand dificultati in gasirea unui imobil care sa gazduiasca sediul social al firmei.

In mod similar, chiar si pe parcursul derularii activitatii, pot intervenii situatii care sa necesite schimbarea sediului social al firmei, la o alta adresa.

Gazduirea sediului social reprezinta un aspect pe care antreprenorii ae trebui sa il aiba in vedere la momentul demararii unei afaceri.

Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat prevede, la art. 3 alin. (1) lit. h, ca activitatea avocatului se realizeaza si prin „stabilirea temporara a sediului pentru societati comerciale la sediul profesional al avocatului si inregistrarea acestora, in numele si pe seama clientului, a partilor de interes, a partilor sociale sau a actiunilor societatilor astfel inregistrate

Stabilirea temporara a sediului unor societati comerciale la sediul profesional al avocatului presupune utilizarea sediului profesional al avocatului pentru scopul limitat al constituirii legale si autorizarii functionarii societatii comerciale sau, dupa caz, mutarea sediului ori pentru stabilirea unui sediu secundar al societatii in cauza.

In vederea stabilirii temporare a sediului societatii comerciale in cauza, avocatul va intocmi si va semna cu reprezentantul societatii, un contract separat de asistenta juridica avand acest obiect.

Perioada pentru care sediul societatii este stabilit la sediul profesional al avocatului nu poate depasi 1 an iar dovada sediului se face cu contractul de asistenta juridica.

Asadar, aceasta posibilitate este una legala, prevazuta de Legea si Statulul profesiei de avocat, si presupune incheierea unui contract de asistenta juridica intre cabinetul de avocat si societatea comerciala respectiva, in cuprinsul caruia se mentioneaza obiectul contractului (stabilire temporara a sediului social) si perioada pentru care firma va avea sediul gazduit la sediul profesional al cabinetul de avocat.

Gazduirea sediului social al unei firme la sediul unui cabinet de avocat prezinta o serie de avantaje, de care antreprenorii ar trebui sa tina cont, respectiv:

a. Gazduirea sediului social nu necesita acordul vecinilor si avizul asociatiei de proprietari

In situatia in care asociatul firmei detine un imobil proprietate personala sau unul inchiriat, intr-un bloc de locuinte, pentru a putea infiinta firma acesta are obligatia de a depune, la Oficiul Registrului Comertului, acordul vecinilor spatiului in care va functiona sediul, precum si avizul asociatiei de proprietari.

Asa cum s-a dovedit in practica, au existat numeroase situatii in care locatarii si asociatia de proprietari au refuzat sa isi dea acordul si avizul pentru functionarea unei societati comerciale, astfel incat antreprenorii au fost pusi in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea.

In cazul in care se opteaza pentru gazduirea sediului la cabinetul unui avocat, avizul si acordul mentionate anterior nu mai sunt necesare.

b. Contractul de asistenta juridica, ce face dovada sediului social, nu se inregistreaza la administratia financiara

In mod normal, actul ce face dovada detinerii legale a sediului social trebuie inregistrat la administratia financiara, care va elibera un certificat pentru spatiul cu destinatia de sediu social, prin care se certifica faptul ca la respectiva adresa nu este declarat sediul social al unei alte firme, si o adeverinta privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatia de sediu social.

In schimb, daca opteaza pentru gazduirea sediului social al firmei la un cabinet de avocat, reprezentantul firmei nu mai este nevoit sa inregistreze contractul de asistenta juridica la administratia financiara si, implicit, nici sa solicite eliberarea documentelor mentionate anterior.

c. Numarul nelimitat de sedii sociale care pot functiona la sediul profesional al avocatului

De regula, intr-un apartament aflat in proprietatea asociatului sau inchiriat, nu pot functiona mai multe firme decat numarul camerelor din acel spatiu, ceea ce poate reprezenta un impediment in desfasurarea activitatii, pentru o noua firma.

Si din acest punct de vedere, gazduirea sediul social la cabinetul unui avocat reprezinta o varianta mai buna, intrucat legea profesiei de avocat nu limiteaza numarul societatilor comerciale ce isi pot gazdui sediul social la sediul profesional al avocatului.

d. Rapiditatea intocmirii actelor necesare gazduirii sediului social

Conform prevederilor legii societatilor comerciale, pentru a putea fi inregistrat sediul social al unei firme, trebuie facuta dovada detinerii spatiului cu destinatie de sediu.

In consecinta, este necesar a se depune la Registrul comertului dovada detinerii legale a spatiului, si anume contract de vanzare – cumparare, contract de inchiriere, contract de comodat, extras de carte funciara, autorizare de construire, etc. Astfel, redactarea si obtinerea acestor acte necesita timp si resurse financiare, de care, de multe ori, antreprenorii nu dispun.

Pe de alta parte, dovada gazduirii sediului social se face prin contractul de asistenta juridica incheiat intre avocat si firma, contract care se incheie in mod direct si intr-un timp foarte scurt.

e. Cel mai important avantaj il reprezinta costurile reduse, in comparatie cu inchirierea unui spatiu

Gazduirea sediului social este un serviciu la care se poate apela atat la infiintarea firmei cat si pe parcursul derularii activitatii, in cazul in care asociatul doreste schimbarea sediului firmei rapid si ieftin, costurile fiind mult mai mici decat cele pe care le-ar presupune o eventuala inchiriere a unui spatiu nou.

Cabinetul nostru de avocat Ploiesti ofera serviciul de gazduire sediu social firma in Ploiesti.

2 comments

  • Carmen Prună

    12 septembrie 2020 at 20:09

    Din păcate, prin Legea 102/2020 pt modificarea Legii 31 si contractul dr asistenta se inregistrează la Anaf…

    Reply

  • Lacatus vasile

    11 iunie 2021 at 8:18

    Soția mea intra in comisă de eliberare pe 18 iunie 2021 este cu conducere fără permis are un an pedepsa si vreau o parere are șanse să se elibereze

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

https://ploiesti-avocat.ro/wp-content/uploads/2024/05/logo-avocat.png
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH

Urmăriți-ne și aici:

Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui site este interzisă fără permisiunea prealabilă

Copyright ©2025 Cabinet Avocat Ciprian Lisita