lisita_ciprian@yahoo.com
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH

FamilieINREGISTRAREA IN STRAINATATE A UNUI DIVORT PRONUNTAT IN ROMANIA

25 mai 20190

In situatia in care o instanta judecatoreasca din Romania decide desfacerea unei casatorii incheiata intre doi soti, din care cel putin unul domiciliaza in afara Romaniei (fiind cetatean strain), se pune problema inregistrării divortului in tara in care sotul respectiv domiciliaza.

In mod similar, si in situatia in care un cetatean de origine romana, ulterior unui divort pronuntat in Romania, doreste sa se recasatoreasca intr-un stat membru a Uniunii Europene, se pune probema inregistrarii divortului in statul respectiv.

In acest sens, art. 37 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala mentioneaza ca partea care solicita recunoasterea unei hotarari judecatoresti ori solicita incuviintarea executarii trebuie sa prezinte o copie a hotararii care sa intruneasca toate conditiile necesare in vederea stabilirii autenticitatii sale, si certificatul mentionat la articolul 39 din Regulament.

Cu privire la acest certificat , art. 39 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 prevede ca instanta judecatoreasca sau autoritatea competenta din statul membru de origine elibereaza, la cererea oricarei parti interesate, un certificat utilizand formularul al carui model este prezentat in anexa I (hotarari judecatoresti in materie matrimoniala) sau in anexa II (hotarari judecatoresti in materia raspunderii parintesti).

Rezulta ca, pentru inregistrărea divortului in tara in care unul dintre soti domiciliaza sau in statul membru al Uniunii in care doreste sa se recasatoreasca, sunt necesare:


a. sentinta de divort in original, cu mentiunea definitiva;

b. traducerea legalizata si apostilata a sentintei de divort, in limba oficiala a statului in care se doreste inregistrarea;

c. certificatul emis in conformitate cu prevederile Sectiunii 3 art. 39 din Regulamentul nr. 2201/2003 (Anexa 1 la Regulament), in original;

d. traducerea legalizata si apostilata a certificatului emis in conformitate cu prevederile Sectiunii 3 art. 39 din Regulamentul nr. 2201/2003, in limba oficiala a statului in care se doreste inregistrarea;

Pentru obtinerea sentintei de divort (in cazul in care partea interesată nu o detine), se poate inainta o cerere oficiala in acest sens, catre instanta judecatoreasca ce a pronuntat respectiva sentinta de divort.

Pentru obtinerea Certificatului emis in conformitate cu prevederile Sectiunii 3 art. 39 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, potrivit OUG nr. 119/2006 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in cazul hotararilor judecatoresti pronuntate in Romania si pentru care se solicita recunoasterea sau incuviintarea executarii intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, competenta de a emite, potrivit art. 39, art. 41 alin. 1 si art. 42 alin. 2 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, certificatele prevazute in anexele I, II, III si IV din acest regulament apartine primei instante.

In consecinta, o cerere oficiala in acest sens urmeaza a fi adresata instantei judecatoresti ce a solutionat fondul cererii de divort, de cele mai multe ori aceasta instanta fiind judecatoria din circumscriptia localitatii unde sotii au avut ultimul domiciliul comun.

In cazul in care va gssiti intr-o situatie similara celei anterior descrise, precizam ca avocatii nostrii din cadrul cabinetului de avocat Ploiesti sunt in masura sa va asiste si/sau reprezinte in vederea obtinerii tuturor documentelor necesare pentru inregistrarea in strainatate a hotararii de divort pronuntata in Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

https://ploiesti-avocat.ro/wp-content/uploads/2019/10/logo_white_small.png
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH
0740-006.076
lisita_ciprian@yahoo.com

Follow us:

Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui site este interzisă fără permisiunea prealabilă

Copyright ©2024 Cabinel Avocat Ciprian Lisita