Infractiunea de amenintare se regaseste in dispozitiile articolului 206 Cod penal, potrivit caruia:
“Fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva sa ori a altei personae, daca este de natura sa ii produca o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii”
Spre deosebire de reglementarea anterioara, Noul cod penal face referire la un rau (infractiune sau fapta pagubitoare) care ar fi indreptat contra celui amenintat sau altei persoane (prieten, concubin, orice alta persoana fata de care persoana amenintata nutreste o prietenie sau afectiune deosebita), in timp ce legea penala anterioara se referea la un rau indreptat contra celui amenintat (a sotului sau a unei rude apropiate).
1. Obiectul material. Infractiunea nu are obiect material, fiind indreptat contra libertatii persoanei, si nu contra unei entitati materiale.
2. Subiectul activ. Infractiunea de amenintare poate fi comisa de catre orice persoana.
Participatia penala este posibila sub toate formele (coautorat, instigare, complicitate)
3. Elementul material. Elementul material al laturii obiective al infractiunii de amenintare se realizeaza printr-o actiune de amenintare. Amenintarea are acceptiunea din vorbirea curenta, in sensul de a exprima intentia de a face rau cuiva, pentru a-l intimida, insuflandu-i, in felul acesta, temerea consecintelor care se vor produce. Actiunea de amenintare, directa sau indirecta, poate fi realizata prin orice mijloace: cuvinte, gesturi, fapte, semne simbolice, etc.
Pentru ca actiunea de amenintare sa poata constitui infractiune, ea trebuie sa indeplineasca o serie de conditii esentiale, si anume:
– sa fie indreptata impotriva persoanei amenintate ori a altei persoane. Tinand seama de sentimentele care leaga persoanele, indiferent de relatiile dintre acestea (soti, rude apropiate, concubini, prieteni, etc.), legiuitorul a considerat ca libertatea morala a unei persoane poate fi rapita nu numai atunci cand i se aduce la cunostinta consecinta negativa care urmeaza sa se produca asupra ei, ci si atunci cand aceasta consecinta ar privi una dintre persoanele care ii sunt apropiate.
– sa fie de natura sa ii produca persoanei amenintate o stare de temere. Fapta nu este de natura sa ii produca persoanei amenintate o stare de temere si, in consecinta, nu constituie infractiune, daca faptuitorul ameninta cu interventia unei forte a naturii sau cu savarsirea unei actiuni pe care acesta nu o poate comite. Unei amenintari ii poate lipsi aptitudinea de a produce o stare de temere si atunci cand din comportarea faptuitorului nu rezulta cu nimic ca acesta va trece la infaptuirea raului cu care ameninta victima.
– sa aiba caracter injust. Nu constituie infractiune amenintarea cu realizarea unui drept, prin folosirea unei cai legale, chiar daca aceasta ar expune pe cel amenintat la anumite consecinte pagubitoare. De asemenea, nu constituie infractiune amenintarea determinata de o atitudine imputabila celui amenintat, daca nerealizarea raului la care se refera este conditionata de schimbarea acelei atitudini.
– sa fie realizabila intr-un viitor nu prea indepartat. Daca raul la care se refera amenintarea urmeaza sa se produca intr-un viitor indepartat, fapta nu constituie infractiunea de amenintare, deoarece nu i se creaza victimei starea de temere care conditioneaza existenta infractiunii.
4. Vinovatia. Infractiunea de amenintare se savarseste cu intentie, care poate fi directa sau indirecta. Intentia lipseste daca amenintarea s-a facut in gluma, faptuitorul necrezand nicio clipa ca amenintarea facuta ar fi de natura sa produca victimei o stare de temere.
5. Sanctiuni. Infractiunea de amenintare se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 1 ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
In cazul in care ati fost victima unei amenintari sau sunteti cercetat pentru savarsirea unei asemenea infractiuni, Cabinetul nostru de avocat Ploiesti va poate oferi consultanta si va poate reprezenta in fata organelor de cercetare penala si a instantelor de judecata.
2 comments
Geo Mihai
6 septembrie 2021 at 20:50
Vreau sa discut cu cineva inlegatura cu o persoana care ma ameninta pe mine și pe prietena mea cu moartea acea persoana este chiar tatăl fetei care are un trecut violent și este consumator de băuturi alcoolice și nu știm ce sa facem sa ne lase în pace chiar vreau ajutor în legătură cu aceasta problema mulțumesc anticipat.
Edy
1 noiembrie 2022 at 13:28
sfatul meu pt tine este să pleci de acolo tu cu fata și să nu îi mai băgați în seamă