In Romania ultimilor ani, starea precara a infrastructurii rutiere coroborata cu cresterea si imbatranirea accentuata a parcului auto national a facut sa creasca numarul accidentelor rutiere grave ce au avut ca urmare vatamari corporale si decese.
Doar daca ne raportam la statisticile anului 2018, vom constata ca au avut loc nu mai putin de 31.104 accidente, dintre care, 8642 accidente grave soldate cu 1951 de morți și 11.774 de răniți, și 22.462 accidente ușoare, soldate cu 28.430 de răniți.
Din punct de vedere juridic, prevederile legale interne contin dispozitii complete cu privire la daunele suferite in urma unui accident rutier (fie in calitate de sofer, pasager sau pieton) precum si la modalitatile in care se poate actiona legal dupa producerea faptului ilicit si cauzarea prejudiciului.
CONDITIILE NECESARE OBTINERII DESPAGUBIRILOR
Tragerea la raspundere civila presupune obligarea persoanelor responsabile (autorul faptei si/sau persoana responsabila civilmente) la repararea prejudiciului material si moral cauzat, aceste reparatii realizandu-se potrivit dispozitiilor legii civile.
Pentru a putea obtine despagubirile solicitate, prima conditie este aceea ca persoana vatamata sa se constituie parte civil in cadrul procesului penal.
Potrivit art. 19 Cod procedura penala, actiunea civila se exercita de persoana vatamata sau de succesorii acesteia (in cazul in care victima a decedat), care se constituie parte civila impotriva inculpatului si/sau, dupa caz, a partii responsabile civilmente.
Partea responsabila civilmente este persoana fizica sau juridica care, potrivit legii civile, are obligatia legala sau conventionala de a repara, in intregime sau in parte, singura sau in solidar, prejudiciul cauzat prin infractiune si care este chemata sa raspunda in proces.
In cazul stabilirii vinovatiei in ceea ce priveste producerea unui accident soldat cu vatamare corporala sau deces, daunele ce pot fi acordate sunt de doua feluri:
a. daune materiale suferite de catre victima ori familia acesteia in urma accidentului auto, respectiv: cheltuielile facute pentru evitarea sau limitarea prejuduciului (ex: cheltuielile de spitalizare), castigul nerealizat si de care a fost lipsit. (ex: victima nu va mai putea lucra si nu va mai putea obtine venituri), cheltuielile pentru ingrijirea sanatatii victimei sau, in caz de deces al acesteia, pentru inmormantare, contravaloarea reparatiei autoturismului, etc.
b. daune moralepe care victima ori familia sau apropiatii acesteia le-au suferit ca urmare a producerii evenimentului nefericit.
Daunele morale sunt acele despăgubiri acordate pentru a compensa traumele afective, psihice, durerea fizica, cat si cea psihica suferite ca urmare a accidentului rutier. De asemenea, daunele morale pot include si beneficiul nerealizat prin lipsa de la locul de munca, precum si incadrarea intr-o clasa de handicap din cauza unei infirmitati suferite in acel accident, etc.
In ceea ce priveste evaluarea acestora, cuantificarea prejudiciului moral nu este supusa unor criterii legale de determinare, ci este apreciata de instanta de judecata in functie de consecintele negative suferite de cei implicati, de masura in care le-a fost afectata viata familiala, situatia profesionala, etc.
Cuantumul cumulat al despagubirilor la care poate fi obligata o companie de asiguratori victimei unui accident rutier ori familiei acesteia variaza in functie de natura si complexitatea consecintelor accidentului auto, putand ajunge chiar la valori de sute de mii ori milioane de lei.
Asiguratorul RCA este raspunzator de achitarea daunelor chiar daca conducatorul auto vinovat nu este persoana asigurata. De asemenea, el poate fi obligat sa acorde despagubiri, chiar daca soferul raspunzator nu a fost identificat, atata timp cat vehiculul care a produs accidentul este identificat si asigurat.
Chiar si in situatia in care autoturismul sau persoana care a provocat accidentul nu erau asigurati cu privire la producerea unui astfel de eveniment, nu exista riscul ca persoana ori persoanele beneficiare ale despagubirilor sa nu fie in cele din urma despagubite, raspunderea pentru achitarea daunelor trecand din sarcina asiguratorului in cea a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.
CARE SUNT PERSOANELE CE POT SOLICITA DESPAGUBIRI?
Beneficiarii despagubirilor acordate de catre asiguratorii RCA pot fi victima(ele) in viata ale accidentului, in afara soferului care a provocat accidentul (inclusiv cea/cele aflata(e) in acelasi autoturism cu soferul vinovat), precum si membrii familiei ori apropiatii victimei(lor) decedata(e) in urma accidentului.
Asadar, in cazul infractiunilor care au avut ca urmare moartea unei persoane, pot solicita despagubiri rudele, toate pana la gradul 4 inclusiv, sotul si oricare alte persoane care, la randul lor, ar putea dovedi existenta unui asemnea prejudiciu.
Despagubirile se acorda si pentru persoanele aflate in interiorul vehiculului care a produs accidentul, cu exceptia conducatorului auto din vina caruia s-a produs accidentul. Respectivele daune vor fi suportate de asiguratorul RCA al faptuitorului iar, atunci cand cuantumul lor depaseste valoarea stabilita in polita de asigurare, restul ramas de plata va fi acoperit de cel din vina caruia s-a produs accidentul.
Din dorinta de implicare activa in protejarea drepturilor victimelor unor accidente rutiere, Cabinet de avocat Ploiesti va poate oferi suportul necesar si sprijin juridic pentru a beneficia de despagubiri in cazul in care, din cauza unui accident rutier nedorit, ati suferit o vatamare corporala sau o persoana apropiata dumneavoastra a suferit asemenea vatamari ori a decedat.
Asistenta juridica specializata este absolut necesara in lupta cu companiile de asigurari, ce vor incerca intotdeauna sa evite plata despagubirilor, astfel incat intregul nostru spirjin profesional si logistic va fi pus la dispozitia dumneavoastra, pe parcursul derularii procedurilor, in scopul recuperarii daunelor.
3 comments
laura
24 martie 2023 at 11:27
Buna ziua! In cazul in care hotararea de divort prin acord a ramas definitiva in 2020 iar sotul a murit intr-un accident auto in 2021, fosta sotie are dreptul la despagubiri? Multumesc frumos!
Avocat Ciprian Lisita
24 martie 2023 at 20:47
Bună ziua. Va rog sa ma contactați telefonic pentru a discuta
NECULA TITIANA
17 iulie 2023 at 17:25
Buna ziua.In urma unui accident soferul vinovat decedeaza dar si pasagerul din dreapta decedeaza, se poate ca familia pasagerului din dreapta sa solicite daune familiei soferului vinovat