lisita_ciprian@yahoo.com
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH

InfractiuniINFRACTIUNEA DE LOVIRE SAU ALTE VIOLENTE

22 octombrie 20205

In contextul social actual, influentat de restrictiile impuse de autoritati si situatia economica instabila, nu de putine ori au fost aduse in atentia publicului incidente aparute intre diferite persoane, care, din pacate, au degenerat in acte de violenta, ce au impus si interventia fortelor de ordine pentru aplanarea acestora.

Infractiunea asupra careia ne vom indrepta atentia in prezentul articol isi gaseste reglementarea in cuprinsul art. 193 Cod penal, conform caruia:

(1) Lovirea sau orice alte acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluata prin zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.”

Infractiunea de loviri sau alte violente ocroteste persoana impotriva loviturilor si violentelor care au provocat suferinte fizice sau leziuni traumatice care au afectat integritatea corporala sau sanatatea victimei si care au necesitat pana la 90 de zile de ingrijiri medicale. Asemenea fapte sunt frecvente in viata sociala, ceea ce a determinat pe legiuitor sa le incrimineze pentru a apara integritatea si sanatatea persoanei.

1. Obiectul material. Acesta consta in corpul victimei, deoarece asupra sa sunt exercitate actele de violenta cauzatoare de suferinte fizice.

2. Subiectul activ. Infractiunea pate fi comisa de catre orice persoana. Daca faptuitorul are o calitate speciala, cum ar fi calitatea de functionar, si savarseste fapta cu ocazia exercitarii atributiilor de serviciu, incadrarea juridica se va face in cadrul infractiunii de purtare abuziva, si anume art. 296 Cod pen.

Daca intre faptuitor si victima infractiunii exista relatii specifice ca intre membrii de familie, devin incidente prevederile art. 199 referitoare la violenta in familie, situatie in care maximul pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu o patrime.

3. Elementul material al acestei infractiuni se poate realiza printr-o fapta, comisiva sau omisiva, constand in lovirea sau orice alte acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice.

Actiunea se poate datora energiei faptuitorului, cum ar fi, de exemplu, atunci cand ii aplica victimei mai multe lovituri cu pumnii si picioarele, urmarea in acest caz fiind consecinta directa a activitatii faptuitorului, dar urmarea ar putea fi si consecinta indirecta a activitatii acestuia (de ex. cand subiectul activ ofera victimei un scaun stricat, iar acesta, asezandu-se, cade si se loveste).

Mijloacele si modalitatile concrete de savarsire a faptei pot fi variate, legea nefacand in aceasta privinta nicio precizare (lovirea cu palma, cu pumnul, cu un corp dur, etc.). In practica judiciara, s-a retinut ca infractiunea de lovire sau alte violente, de exemplu, imbrancirea si fapta de a pune piedica unei persoane, deoarece si acesta constituie acte de violenta.

Fapta poate fi savarsita nu numai prin folosirea de catre faptuitor a unor mijloace materiale, ci si prin folosirea unor mijloace psihice (de ex., faptuitorul sperie persoana pentru ca aceasta, cazand, sa fie victima unei loviri).

Inactiunea poate consta in neindeplinirea unei obligatii, de exemplu, in fapta de a nu avertiza victima sa nu patrunda intr-un anumit loc, unde ar putea fi supusa unei loviri.

4. Elementul subiectiv (vinovatia) presupune intentia, care poate fi directa sau indirecta.

Fapta nu constituie infractiune, lipsind intentia, atunci cand lovirile sau actele de violenta sunt savarsite in cadrul unor jocuri sportive, cu conditia sa fi fost respectate limitele firesti ale activitatii respective, precum si reglementarile referitoare la aceasta.

5. Varianta agravata. Potrivit prevederilor alin.(2) infractiunea este mai grava cand, prin fapta comisa, se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluata prin zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile.

Pentru retinerea agravantei trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

– sa se produca leziuni traumatice sau sa fie afectata sanatatea unei persoane, adica sa se aduca o atingere, o stirbire a integritatii corporale sau a sanatatii persoanei

– gravitatea leziunilor traumatice produse ori afectarea sanatatii victimei sa fie evaluata prin zile de ingrijiri medicale, necesare pentru vindecare

– durata zilelor de ingrijiri medicale trebuie sa fie de cel mult 90 de zile si se stabileste pe cale medico – legala

Textul de lege nu stabileste decat durata maxima a ingrijirilor medicale, care nu poate fi mai mare de 90 de zile. In ceea ce priveste durata minima a acextor ingrijiri, in lipsa unei precizari a legii, aceasta poate fi chiar si de o zi. Daca vatamarea nu necesita ingrijiri medicale pentru vindecare, fapta se incadreaza in alin. (1), iar daca fapta necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 90 de zile, fapta se incadreaza in dispozitiile art. 194 Cod penal, referitoare la vatamarea corporala.

6. Sanctiuni. In cazul modalitatii tipice, sanctiunea este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda, iar in cazul modalitatii agravate, sanctiunea consta in inchisoarea de la 6 luni la 5 ani sau amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea penala a persoanei vatamate.

In cazul in care ati fost victima unei agresiuni fizice sau, dimpotriva, sunteti cercatat penal pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente  Cabinetul nostru de avocat Ploiesti va poate oferi consultanta si va poate reprezenta in fata organelor de cercetare penala si a instantelor de judecata. 

5 comments

  • Ciprian

    3 martie 2022 at 19:40

    Am avut un conflict prin cava vatamatul are 1-2 zile de medical ce pedeapsa pot primi

    Reply

  • Iftime Gheorghe

    5 ianuarie 2023 at 20:54

    Am fost agresat fizic și verbal

    Reply

  • Stefan Daniel

    28 octombrie 2023 at 8:23

    Am lovit pe cineva cu palma și are 2 certificat medico legal pe 2 zile de îngrijire medicala la ce pedeapsa ma pot aștepta multumesc

    Reply

    • Avocat Ciprian Lisita

      30 octombrie 2023 at 9:01

      Bună ziua,

      O astfel de infractiune se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă, dar având în vedere numărul de zile de îngrijiri medicale, coroborat cu o apărare bună, s-ar putea dispune fata de dvs renunțarea la urmărire penală

      Reply

      • Ionut iordache

        23 ianuarie 2024 at 0:48

        Am lovit pe cineva mea dat munca in folosu comunitati nu am facut acea munca din motive personale acuma Dosaru sa Revocat poate sa ma inchida sau poate sa imi dea cu suspendare?

        Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

https://ploiesti-avocat.ro/wp-content/uploads/2024/05/logo-avocat.png
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH
0740-006.076
lisita_ciprian@yahoo.com

Follow us:

Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui site este interzisă fără permisiunea prealabilă

Copyright ©2024 Cabinel Avocat Ciprian Lisita