Realitatea sociala a zilelor noastre face ca, nu de putine ori, sa ni se aduca la cunostinta situatii in care persoane cunoscute noua sunt subiectii unor diverse actiunii sicanatorii comise de anumiti indivizi, in special prin intermediul platformelor de socializare, dar nu numai.
Tocmai de aceea, am considerat ca este oportun a aduce in discutie infractiunea de hartuire, ce isi gaseste reglementarea in dispozitiile art. 208 Cod penal:
“(1) Fapta celui care, in mod repetat, urmareste, fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre acesta, cauzandu-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, ii cauzeaza o temere unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.”
Infractiunea de hartuire are in vedere anumite fapte aparute in viata moderna prin care o persoana de rea – credinta urmareste sa ii creeze o stare de temere victimei, o urmareste fara drept sau fara un interes legitim, ii supravegheaza locuinta, locul de munca, efectueaza apeluri telefonice sau se foloseste de alte forme de comunicare in mod abuziv.
1. Obiectul material. Infractiunea nu are obiect material (un bun), deoarece fapta incriminata se indreapta impotriva libertatii persoanei.
2. Subiectul activ poate fi orice persoana, indiferent de varsta si sex, indiferent daca intre faptuitor si victima existau sau nu relatii de munca sau alte relatii similare.
3. Elementul material in cazul acestei infractiuni se realizeaza prin actiunea de hartuire a unei persoane, ceea ce inseamna, in acceptiunea din vorbirea curenta, a tracasa, a cicali, a necaji persoana vatamata, a-i crea o stare de discomfort in realizarea activitatilor pe care si le-a propus.
In forma de baza, din alin. (1), fapta de hartuire poate fi realizata fie prin urmarirea persoanei vatamate, fie prin supravegherea locuintei, a locului de munca ori a altor locuri frecventate de catre aceasta.
Fapta constituie infractiune continuata daca, in baza aceleiasi rezolutii si la diferite interval de timp, faptuitorul savarseste de mai multe ori actele incriminate, in raport cu aceeasi persoana vatamata.
4. Elementul subiectiv (vinovatia) consta in intentia directa, deoarece faptuitorul actioneaza in scopul de a cunoaste actele si faptele persoanei vatamate.
Infractiunea de hartuire nu are forme imperfecte, adica acte de pregatire si tentativa, ca atare, asemenea acte nu sunt incriminate si nici pedepsite. De altfel, fiind vorba de fapte repetate, nici nu poate fi conceputa tentativa, un singur act neavand relevanta juridica.
5. Aspecte procesuale. In cazul infractiunii de hartuire, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, ce trebuie formulata in termen de 3 luni din ziua in care aceasta a aflat despre savarsirea faptei.
In cazul in care ati fost victima unei hartuiri sau, dimpotriva, sunteti cercatat penal pentru savarsirea infractiunii de hartuire Cabinetul nostru de avocat Ploiesti va poate oferi consultanta si va poate reprezenta in fata organelor de cercetare penala si a instantelor de judecata.
One comment
Cristian
13 noiembrie 2023 at 16:46
Bună ziua , spuneți-i vă rog care este forma agravata în cazul infracțiunii de hărțuire