lisita_ciprian@yahoo.com
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH

AmenziCONTESTARE AMENDA DE CIRCULATIE

16 mai 20240

Documentul pe care il intocmeste agentul de politie in momentul in care sanctioneaza un participant la trafic se numeste proces – verbal de contraventie, acesta fiind reglementat in Ordonanta Guvernului nr. 2/2001.

Contestarea procesului – verbal de contraventie prin care agentul de politie a aplicat o sanctiune participantilor la trafic se poate face in termen de 15 zile de la momentul cand procesul – verbal este inmanat sau comunicat.

Asadar, termenul de contestatie este de 15 zile si incepe sa curga de la momentul inmanarii procesului – verbal (daca acesta este incheiat in prezenta conducatorului auto) sau de la momentul comunicarii (atunci cand procesul – verbal este comunicat prin posta).

Plangerea se va depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita fapta sau, in raport de ultimele modificari legale aduse recent, la judecatoria in a carei circumscriptie domiciliaza contravenientul. Alegerea competentei uneia dintre cele doua instante ramane la aprecierea contravenientului.

Potrivit legii, termenul de judecata ce urmeaza a fi fixat de judecator nu ar trebui sa depaseasca, in principiu, 30 de zile, existand totusi posibilitatea ca acesta sa fie mai mare, in situatia in care instanta de judecata respectiva are un volum mai ridicat de dosare pe rol.

Alaturi de plangere si copia procesului – verbal este util sa fie anexate la dosar si probele de care contraveninetul intelege sa se foloseasca si pe care isi argumenteaza plangerea.

Important este ca plangerea suspenda executarea masurilor aplicate prin procesul – verbal de contraventie (amenda, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pe o anumita perioada, puncte de penalizare) de la momentul inregistrarii acesteia pe rolul instantei de judecata si pana la ramanerea definitiva a hotararii prin care se solutioneaza cauza.

Totusi, chiar daca depunerea plangerii presupune suspendarea sanctiunilor aplicate, este de preferat ca amenda contraventionala sa fie achitata in cel mult 15 zile pentru a beneficia de plata unei valori la jumatate din cea mentionata in cuprinsul procesului – verbal.

Sub aspectul achitarii amenzilor contraventionale prezinta relevanta Legea nr. 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale, ce contine prevederi importante despre modalitatile in care se poate efectua plata.

Recuperarea sumei achitate se va face in cazul in care plangerea va fi admisa de catre instanta de judecata, cu conditia ca restituirea sumei sa se solicite odata cu formularea plangerii.

Care sunt elementele pe care trebuie sa le contina un proces – verbal de contraventie ?

Potrivit art. 16 alin. (1) din OG nr. 2/2001, urmatoarele informatii si date trebuie mentionate, in mod obligatoriu, in cuprinsul procesului – verbal:

– data si locul unde este incheiat

– numele, prenumele, calitate si institutia din care face parte agentul constatator

– datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului

– descrierea faptei contraventionale, cu indicare locului unde a fost savarsita, datei, orei, precum si indicarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite

– indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia

– posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate

– indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie

– termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea

In cazul in care contravenientul este o persoana juridica, procesul – verbal trebuie sa cuprinda mentiuni si cu privire la:

– denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal al acesteia

– datele de identificare a persoanei care o reprezinta

Dispozitiile legale regasite in cuprinsul OG nr. 2/2001 prevad ca lipsa mentiunilor legate de numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, a codului numeric personal, a faptei comise si a datei savarsirii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului – verbal.

Altfel spus, daca se constata o lipsa a unuia din elementele de mai sus, sanctiunile aplicate de catre agentul de politie nu mai au baza legala si pot fi anulate de catre instanta de judecata.

Procedura de judecata a plangerii

Ulterior depunerii plangerii, instanta va fixa termen de judecata si va dispune citarea contraveninetului, a organului care a aplicat sanctiunea, precum si a martorilor indicate in procesul – verbal sau in plangere, dar si a altor persoane in privinta carora judecatorul considera ca pot contribui la justa rezolvare a cauzei.

In cuprinsul citatiei se va mentionata data, ora si sala de judecata unde trebuie sa se prezinte partile pentru solutionarea plangerii.

Dupa pronuntarea hotararii, daca partile nu sunt multumite de decizia judecatorului, pot exercita calea de atac a apelului, conform art. 34 alin. (2) din OG nr. 2/2001. Apelul se solutioneaza de catre instanta ierarhic superioara, respectiv de catre tribunal.

De retinut ! Apelul suspenda executarea hotararii care se ataca, astfel incat, daca plangerea a fost respinsa, prin exercitarea apelului decizia judecatorului de fond nu isi produce efectele iar contravenientul poate conduce pana la momentul solutionarii apelului (daca una din sanctiunile aplicate a constat si in suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pe o anumita perioada)

Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, precum si, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate.

Dacă instanta a respins plangerea, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce dispusa prin procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei se reia in ziua urmatoare celei in care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea.

Predarea permisului de conducere de catre contravenient se face personal, prin reprezentant legal sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, in termenul maxim de 30 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea, la serviciul/biroul politiei rutiere, care il va inainta unitatii de politie care il are in evidenta.

In situatia in care contravenientul nu preda permisul de conducere in termenul prevazut, durata de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se majoreaza de drept cu 30 de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

https://ploiesti-avocat.ro/wp-content/uploads/2024/05/logo-avocat.png
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH
0740-006.076
lisita_ciprian@yahoo.com

Follow us:

Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui site este interzisă fără permisiunea prealabilă

Copyright ©2024 Cabinel Avocat Ciprian Lisita