ABUZUL DE INCREDERE

Elaborarea prezentul articol vine ca o necesitate de a raspunde intrebarilor adresate de catre o parte din clientii Cabinetului de avocat Ploiesti, referitoare la imprejurarile in care diverse persoane profita de bunavointa si increderea noastra, in momentul in care le incredintam un bun ce ne apartine.

Intr-o asemenea situatie, se poate discuta despre savarsirea faptei de abuz de incredere, infractiune a carei definitie o regasim in art. 238 Cod penal:

(1) Insusirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de catre cel caruia i-a fost incredintat in baza unui titlu si cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Asadar, abuzul de incredere presupune o comportare necorecta, abuziva si pagubitoare a celui caruia i s-a incredintat, in baza unui titlu si cu un anumit scop, un bun al altuia, de a si-l insusi, de a dispune de el ori de a-l folosi pe nedrept si in alt scop decat cel pentru care i-a fost incredintat ori de a refuza restituirea acestuia.

1. Obiectul material. Acesta il constituie un bun mobil al altuia, obtinut in baza unui titlu si cu un anunit scop de la posesor sau proprietar. Practic, bunurile mobile sunt acelea care, prin natura lor, se pot transporta de la un loc la altul, atat acelea care se misca de sine (ex: animalele) precum si cele care nu se pot stramuta din loc in loc decat printr-o forta straina, cum sunt lucrurile neinsufletite (ex: banii, utilajele, materialele de constructii)

Prin sintagma “in baza unui titlu” se intelege orice titlu achizitiv de posesiune sau de detentiune, si nu translativ de proprietate. Aceasta presupune ca faptuitorul sa detina bunul in virtutea unui raport juridic patrimonial, in baza caruia are obligatia fie de a-l pastra si conserva, fie de a-l folosi in anumite conditii (ex: bunul i-a fost dat in gaj, in depozit, pentru transport ori i-a fost imprumutat). Nerestituirea sumelor de bani imprumutate nu constituie abuz de incredere. Refuzul de a restitui o suma de bani atrage raspunderea civila, si nu constituie abuz de incredere.

2. Subiectul activ. Infractiunea poate fi comisa de orice persoana care detine un bun al altuia in baza unui titlu. Daca subiectul activ este un functionar public care isi insuseste sau foloseste bani sau alte bunuri mobile care sunt date, in virtutea functiei sale, in administrare sau gestionare, comite infractiunea de delapidare.

3. Elementul material in cazul abuzului de incredere consta intr-o actiune abuziva a persoanei care detine bunul altuia si se poate realiza in oricare dintre urmatoarele acte: insusirea, dispunerea sau folosirea in alt scop decat acela pentru care a fost incredintat ori refuzul de a-l restitui.

Prin “insusirea unui bun mobil al altuia” se intelege luarea acelui bun in stapanire de catre faptuitor, care se comporta fata de acesta ca si cand ar avea calitatea de proprietar. Este vorba despre un bun care se afla asupra faptuitorului in temeiul unui titlu.

Prin “dispunere de bunul altuia” se intelege efectuarea unor acte de dispozitie cu privire la bunul detinut pe care faptuitorul nu avea dreptul sa le faca (ex: vindere, gajare, distrugere, transformare).

Atat insusirea bunului cat si dispunerea de acesta trebuie sa se faca pe nedrept. In practica judiciara s-a retinut ca exista infractiunea de abuz de incredere in cazul in care unul din soti a dispus de un bun comun aflat in detentia sa exclusiva, fara a fi necesara satisfacerea unei nevoi imediate, ori in situatia in care faptuitorul si-a insusit un animal pe care il avea in paza in baza unei conventii sau atunci cand inculpatul angajat prin contract de prestari servicii, dispune pe nedrept, in interesul sau, de banii care i-au fost incredintati pentru achizitionarea unor marfuri.

Folosirea fara drept a unui bun mobil incredintat cu un anumit scop” presupune folosirea unui bun mobil al altuia incredintat in baza unui titlu, fara sa fi fost incuviintata aceasta (ex: proprietarul unui autoturism incredinteaza vehiculul unui atelier de vopsitorie in scopul de a fi vopsit, iar un muncitor il foloseste pentru transportul unor persoane in schimbul unor sume de bani).

Prin “refuz de a restitui” se intelege declaratia din care rezulta explicit sau manifestarea din care rezulta implicit ca detinatorul nu vrea si nu intelege sa inapoieze bunul celui care l-a primit ori sa-l predea la locul sau persoanei indicate de acesta.

4. Elementul subiectiv (vinovatia) este reprezentat de intentie, care presupune ca faptuitorul sa fi avut reprezentarea urmarilor faptei sale, si anume ca prin actiunile abuzive si efectuate a creat o situatie da fapt in totala neconcordanta cu drepturile si obligatiile decurgand din raportul juridic in temeiul caruia a obtinut detentia acelui bun.

5. Aspecte procesuale. Infractiunea de abuz de incredere face parte dintre infractiunile contra patrimoniului care se comit prin nesocotirea increderii, pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, ce trebuie formulata in termen de 3 luni din ziua in care aceasta a aflat despre savarsirea faptei.

Comments

  • Am dat la o persoana un avans pt niste lacre de gard si de 3 luni ma minte ca vine sal monteze sau sa- mi dea banii cym procedez sa-mi recuperez banii?

  • Bună ziua!
    Am vândut un telefon şi banii nu i-am primit. Tot amână persoana şi nici telefonul nu e dispus să m-il înapoieze. Ce pot face?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.