Onorariile se stabilesc liber între avocat și client, in functie de natura si complexitatea situatiilor juridice ce trebuie solutionate, fiind impartite in:
Onorarii Orare
- Reprezinta o suma fixa stabilita pentru fiecare ora de servicii profesionale prestate in contul clientului. Aceasta suma se stabileste in functie de complexitatea cauzei prin negociere directa.
Onorarii Fixe
- Consta intr-o suma fixa pentru un serviciu profesional sau pentru categorii de astfel de serivicii profesionale prestate in contul clientului, in functie de complexitatea cauzei.
- Modalitatea de plata a onorariului poate fi stabilita impreuna cu clientul in functie si de posibilitatile financiare, existand posibilitatea esalonarii de plata in raport de cuantumul onorariului stabilit.
Se pot fixa si onorarii periodice, inclusiv sub forma forfetara. - Suma achitata in contul unei consultatiii juridice se deduce din onorariul stabilit pentru solutionarea cauzei.
- In situtia in care un client are mai multe probleme juridice se ofera reducere la stabilirea onorariilor.
- Onorariile, precum si modalitatile de plata se stabilesc prin negociere directa avocat-client, in raport de fiecare cauza in parte.
Stabilirea onorariilor avocatului depinde de fiecare dintre următoarele elemente:
- timpul și volumul de muncă solicitată pentru executarea mandatului primit sau activității solicitate de client;
- natura, noutatea și dificultatea cazului;
- importanța intereselor în cauză;
- împrejurarea că acceptarea mandatului acordat de client îl împiedică pe avocat să accepte un alt mandat, din partea unei alte persoane, dacă această împrejurare poate fi constatată de client fără investigații suplimentare;
- conlucrarea cu experți sau alți specialiști impusă de natura, obiectul, complexitatea și dificultatea cazului;
- situația financiară a clientului;
- constrângerile de timp în care avocatul este obligat de împrejurările cauzei să acționeze pentru a asigura servicii legale performante.