lisita_ciprian@yahoo.com
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH

AmenziContestare amendă contravențională pentru covid- 19

7 mai 20200

In contextul pandemiei cu noul coronavirus ce a afectat Romania in ultimele luni si al decretarii starii de urgenta, la nivel national au fost aplicate peste 200.000 de amenzi contraventionale, in valoare de peste 100 milioane lei.

Majoritatea sanctiunilor au fost aplicate in temeiul ordonantei privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, ce a fost modificata prin OUG 34/2020, act normativ ce a intrat in vigoare incepand cu data de 01.04.2020, si care a majorat cuantumul amenzilor contraventionale aplicate pe perioada starii de urgenta:

Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.”

Recent insa, Curtea Constituionala a Romaniei a hotarat ca OUG 34/2020, prin care s-a stabilit majorarea cuantumului amenzilor aplicate in timpul starii de urgenta, este neconstitutionala, intrucat dispozițiile art. 28 alin. (1) prin sintagma ”nerespectarea prevederilor art.9 constituie contraventie” califica drept contraventie incalcarea obligatiei generale de a respecta si de a aplica toate masurile stabilite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999, in actele normative conexe, precum si in ordonantele militare sau in ordine, specifice starii instituite, fara a distinge expres actele, faptele sau omisiunile care pot atrage raspunderea contraventionala.

In consecinta, toate amenzile contraventionale primite atat de catre persoanele fizice cat si de catre persoanele juridice (companii), in baza ordonantelor militare, ulterior datei de 01.04.2020,  SUNT NULE.

ATENTIE !! Invocarea aspectelor de nelegalitate si anularea procesului – verbal de contraventie nu poate avea loc decat prin formularea unei plangeri contraventionale, recomandat fiind ca acest lucru sa fie facut prin intermediul unui avocat specilizat.


Plangerea se adreseaza instantei in a carei circumscriptie s-a savarsit contraventia si se formuleaza in termen de 15 zile de la inmanarea sau comunicarea procesului-verbal de constatare a contraventiei.

Referitor la termenul de 15 zile, este de mentionat faptul ca, odată cu decretul 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, s-au suspendat toate termenele, inclusiv termenul pentru contestarea amenzilor contraventionale, acesta urmand sa curga dupa incetarea starii de urgenta. 

In concluzie, toate persoanele ce au fost sanctionate incepand cu data de 01.04.2020 si pana in prezent, sunt in termen de a formula plangere impotriva proceselor – verbale prin care li s-a aplicat amenda contraventionala,

Dispozitiile legale anterior mentionate, sunt aplicabile tuturor persoanelor, indiferent daca au achitat sau nu cuantumul amenzii, intrucat instanta de judecata, in cazul in care va admite plangerea, va putea sa dispuna anularea procesului – verbal de contraventie si dupa caz, exonerarea de la plata amenzii sau restituirea sumei deja achitate.

In masura in care ati fost sanctionat contraventional, Cabinetul nostru asigura asistenta juridica pentru contestarea procesului – verbal si anularea acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

https://ploiesti-avocat.ro/wp-content/uploads/2019/10/logo_white_small.png
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH
0740-006.076
lisita_ciprian@yahoo.com

Follow us:

Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui site este interzisă fără permisiunea prealabilă

Copyright ©2024 Cabinel Avocat Ciprian Lisita