Cat de greu ai gasit locul de munca actual? Probabil ai trimis CV-uri si ai mers la mai multe interviuri. Poate iti plac conditiile, insa pentru ca nu te-ai acomodat inca cu restul colectivului ai teama ca ai putea sa fii concediat. Dar chiar si daca toate lucrurile merg bine in momentul de fata, nu iti strica sa fii informat pentru momentele viitoare care ar putea sa apara. Nu mai lasa nesiguranta sa te framante, citeste aici despre drepturile pe care le are angajatul si angajatorul in cazul unei concedieri.
Ce inseamna sa fii concediat?
Pentru inceput este nevoie sa se lamureasca mai multe aspecte legate de ce presupune, de fapt, o concediere. Cand te-ai angajat, ai semnat un contract de angajare care continea mai multe informatii legate de conditiile de munca si ce va presupune acesta. Concedierea reprezinta incheierea acelui contract cu care ai inceput. Dar pentru a fi concediere si nu demisie, aceasta initiativa va trebui sa porneasca din partea angajatorului. Motivul concedierii poate sa tina de tine, ca angajat, sau nu, acestea din urma pot sa fie individuale sau colective.
Legile care prevad drepturile in caz de concediere sunt cuprinse in Codul Muncii
Drepturile angajatorului, în cazul în care tu nu iti indeplinesti sarcinile regasite în fisa postului sau in modalitatea in care ati stabilit la momentul angajarii, prevad concedierea. Insa aceasta trebuie sa indeplineasca anumite aspecte pentru a nu incalca drepturile angajatului. Care sunt acestea?
- Esti concediat din motive care tin de tine
Ai savarsit anumite abateri grave sau nu ti-ai indeplinit rolul pentru care ai fost platit? Ai lipsit nemotivat in mai multe zile de la lucru? Nu mai esti apt sa lucrezi din punct de vedere fizic sau mental? Acestea reprezinta motive intemeiate si legale pentru care poti sa fii dat afara, iar drepturile angajatului nu iti sunt incalcate daca vei fi anuntat conform perioadei stabilite de lege, adica cea de preaviz. In acest caz ai dreptul la somaj.
- Esti concediat din motive care nu tin de tine ca angajat
Aceste drepturi concediere nu trebuie incalcate nici chiar in cazul in care incetarea contractului de munca se face din cauza desfiintarii locului de munca, fara ca persoana in cauza sa fie raspunzatoare. Desfiintarea postului trebuie sa fie bine argumentata, iar concedierea in acest caz poate sa fie individuala sau colectiva. Salariatii care vor fi astfel concediati vor beneficia de masurile prevazute prin lege, anumite compensatii care sunt prevazute in contractul de munca.
Care sunt drepturile tale in cazul in care esti concediat?
Ai dreptul sa stai in perioada de preaviz, care este reprezentata de minimum 20 de zile lucrătoare. Angajatorul nu te poate obliga sa nu stai in aceasta perioada si nici nu are dreptul sa compenseze financiar zilele de lucru in preaviz daca iti cere sa pleci mai repede. Daca este cazul unei concedieri disciplinare, atunci poate sa fie fara perioada de preaviz, dar este nevoie de parcurgerea unei proceduri de cercetare disciplinare.
Cunoaste-ti drepturile sau angajeaza un reprezentant pentru tine care sa stie mai multe despre acest subiect. Un avocat ti-ar putea fi de folos in cazul in care consideri ca ti-au fost incalcate drepturile in timpul concedierii.