lisita_ciprian@yahoo.com
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH

DiverseContestatia la executare: cand si cum poti opri o executare silita

11 aprilie 20250

Te-ai trezit cu o notificare de executare silita? Panica este o reactie fireasca intr-o asemenea situatie! Insa, este vital sa stii ca ai drepturi si ca exista o cale legala de a te apara: contestatia la executare. Cand si cum poti opri o executare silita?

In acest articol vei afla, pe intelesul tau, cand si cum anume poti folosi aceasta procedura pentru a opri sau suspenda o executare silita, cu ajutorul unui avocat specializat.

Ce se presupune a fi contestatia la executare?

Inchipuie-ti ca ai primit o factura cu care nu esti de acord. Inainte de a trece la efectuarea platii, ai dreptul sa spui de ce crezi ca nu este corecta, asa-i? Contestatia la executare se refera, si ea, exact la asta.

E vorba de o actiune legala prin care poti ataca modul in care se desfasoara o executare silita sau chiar existenta titlului executoriu. Titlul executoriu fiind documentul care sta la baza executarii.

Se poate contesta o executare silita? Daca da, atunci cand?

Legea iti ofera mai multe motive pentru a contesta o executare silita. Iata cateva dintre cele mai comune:

  • Lipsa unui titlu executoriu valabil. Daca nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva sau un alt document care sa aiba forta executorie, executarea silita este nelegala.
  • Titlul executoriu nu este clar sau nu te vizeaza. Acest lucru se aplica atunci cand nu se intelege clar cine trebuie sa plateasca, despre ce suma e vorba sau daca tu esti sau nu persoana vizata.
  • Nereguli in procedura de executare. Daca executorul judecatoresc nu a respectat pasii legali, va veni mai usor avocatului sa conteste executarea silita.
  • S-a prescris dreptul de a cere executarea silita. Stiai ca exista termene legale dupa care o datorie nu mai poate fi executata silit? Asa este! Daca termenul a expirat, poti contesta executarea.
  • Datoria este deja platita. Daca poti dovedi ca ai achitat suma datorata inainte de inceperea executarii silite, o poti contesta.

Cum sa depui o contestatie la executare? O poti face singur sau ai nevoie de un avocat?

  • Consulta un avocat. Un avocat specializat in executari silite iti poate aduce lumina acolo unde vezi doar intunericul. Sa analizezi situatia, sa identifici motivele contestatiei si sa te ghideze prin procesul legal sunt doar o parte dintre acestea.
  • Redacteaza contestatia. Aceasta trebuie sa fie scrisa si sa cuprinda motivele clare si precise pentru care ataci executarea silita.
  • Depune contestatia la instanta competenta. De regula, documentul se depune la judecatoria in a carei zona de acoperire se desfasoara executarea silita. Termenul de depunere este de 15 zile de la data la care ai luat cunostinta de actul de executare pe care il contesti. Atentie la termen! Depasirea lui poate duce la respingerea contestatiei.
  • Comunicarea cu executorul judecatoresc. Dupa depunerea contestatiei, este important sa informezi executorul judecatoresc despre acest lucru.
  • Urmarirea procesului. Instanta va analiza contestatia ta si va stabili un termen pentru judecata. Este indicat sa te prezinti la termen si sa colaborezi cu avocatul pe care l-ai angajat.

O notificare de executare silita poate fi infricosatoare, dar nu trebuie sa te simti total lipsit de aparare. Contestatia la executare este un instrument legal important care-ti permite sa te asiguri ca drepturile tale sunt respectate – ca executarea silita se desfasoara in conformitate cu legea.

Daca treci printr-o situatie de acest gen, nu ramane impasibil! Consulta cat mai repede un avocat specializat pentru a evalua situatia ta si pentru a lua deciziile necesare pentru a te proteja.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

https://ploiesti-avocat.ro/wp-content/uploads/2024/05/logo-avocat.png
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH

Urmăriți-ne și aici:

Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui site este interzisă fără permisiunea prealabilă

Copyright ©2025 Cabinet Avocat Ciprian Lisita

SEO Made with ❤️ by eAdvertising

Solutionarea Alternativa a Litigiilor
Solutionarea Online a Litigiilor