lisita_ciprian@yahoo.com
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH

DiverseELIMINARE TAXE NEFISCALE IN ANUL 2017

10 ianuarie 20170

Incepand cu 1 februarie 2017, vor fi eliminate zeci de taxe nefiscale, platite in prezent atat de persoanele fizice cat si de persoanele juridice.

Concret, aceasta masura este inclusa in Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care va intra in vigoare in 01.02.2017, si este destinata reducerii timpului petrecut la cozi de catre contribuabili pentru plata taxelor, dar si eficientizarii activitatilor institutiilor publice. In prezent, taxele ce urmeaza a fi eliminate, reprezinta mai mult de jumatate din totalul taxelor platite.

CE TAXE VOR FI ELIMINATE

Una dintre cele mai importante taxe care va disparea incepand cu luna februarie, este timbrul de mediu, intrucat Ordonanta nr. 9/2013, care reglementeaza taxa auto pentru autovehicule, va fi abrogata.

De asemenea, va fi eliminata taxa pentru cazierul judiciar si cel fiscal, respectivele documente urmand a fi eliberate gratuit celor ce le solicita.

Totodata, va fi eliminata taxa achitata in cazul pierderii de acte sau schimbarii de nume, urmand ca publicarea anunturilor in Monitorul Oficial, sa se faca in mod gratuit. Tot prin Legea nr. 1/2017, s-a stabilit ca vor mai fi eliminate taxa suplimentara pentru eliberarea pasapoartelor si  taxa pentru apostilarea si supralegalizarea actelor oficiale.

O alta serie de taxe ce vor nu se vor mai achita, incepand cu 1 februarie 2017, este reprezentata de taxele pentru:

  • preschimbarea actelor de identitate pentru cetateni romani, precum si inscrierea mentiunilor privind schimbarea domiciliului sau a resedintei cetatenilor romani
  • inregistrarea, la cerere, in actele de stare civila a schimbarii numelui si sexului
  • taxa de examinare pentru obținerea permisului de conducere pentru autovehicule din anumite categorii şi subcategorii;
  • taxa de examinare pentru obținerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile și subcategoriile A, A1, B, B1 și B+E;
  • eliberarea sau viza anuala a permiselor de vanatoare
  • inregistrarea unor cereri privind furnizarea unor date din Registrul national de evidenta a persoanelor

In ceea ce priveste taxele achitate de catre romanii din strainatate, vor fi eliminate taxele consulare si de cetatenie, printre acestea numarandu-se taxele pentru:

  • eliberarea unui paaaport sau a unui titlu de calatorie
  • inregistrarea cererii de eliberare a unei carti de identitate
  • legalizarea unei copii de pe inscrisuri

INFIINTAREA UNEI FIRME VA FI GRATUITA

Nu numai persoanele fizice vor fi scutite de la plata unor taxe, in cuprinsul Legii nr. 1/2017 fiind prevazute facilitati si pentru persoanele juridice, poate cea mai importanta reprezentand-o eliminarea taxei pentru inmatricularea unei societati.

De asemenea, titularii entitatilor fara personalitate juridica, si anume cele infiintare ca persoane fizice autorizate (P.F.A.), inreprinderi individuale ori familiale, vor fi scutiti de la plata taxelor aferente constituirii.

Nu in ultimul rand, actul normativ mentionat anterior, prevede eliminarea taxelor percepute pentru inscrierea de mentiuni in Registrul Comertului, dar si a taxelor pentu inregistrarea cererilor privind furnizarea unor date din Registrul national de evidenta a persoanelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

https://ploiesti-avocat.ro/wp-content/uploads/2019/10/logo_white_small.png
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH
0740-006.076
lisita_ciprian@yahoo.com

Follow us:

Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui site este interzisă fără permisiunea prealabilă

Copyright ©2024 Cabinel Avocat Ciprian Lisita