lisita_ciprian@yahoo.com
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH

FamilieCONDITIILE LEGALE PENTRU CALATORIA CU COPIII IN STRAINATATE

11 septembrie 20170

Modalitatea in care copii minori pot calatori in afara tarii a suferit recent o serie de modificari, in special in situatia in care copii parasesc tara doar cu unul dintre parinti sau insotiti de o alta persoana majora.

Legea nr. 245/2009 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate prevede ca un cetatean roman minor poate calatori in afara tarii doar in conditiile in care este insotit de o persoana majora si are, in majoritatea cazurilor, acordul parintilor sai.

In conditiile in care copilul minor este insotit doar de unul dintre parinti sau de o alta persoana majora, este obligatorie existenta unei declaratii de acord din partea celuilalt parinte sau a reprezentantului legal, in aproape toate situatiile.

Spre deosebire de vechea reglementare, in prezent, declaratiile de acord pentru efectuarea calatoriilor in strainatate, sunt valabile pentru mai multe calatorii si pentru o perioada de cel mult 3 ani.

Daca minorul este insotit de ambii parinti, acesta va putea calatori in aceleasi conditii cu parintii, daca se va prezenta organelor de control actul de identitate al minorului (daca este cazul) sau documentul de calatorie individual.

A. Conditiile de calatorie a copilului insotit doar de un singur părinte

In afara actului de identitate al copilului sau a documentului de calatorie, organele politiei de frontiera vor incuviinta calatoria acestuia, doar in situatia in care singurul parinte insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul expres al celui din urma pentru efectuarea de calatorii in strainatate de catre minor.

Anterior modificarii legislative, declaratia de acord trebuia sa cuprinda scopul calatoriei cat si ruta de deplasare, fiind data pentru fiecare calatorie in parte.

Actualmente, acesta obligatii nu mai exista, declaratia de acord fiind valabila pentru o perioada de 3 ani de la data intocmirii, interval in care parintele insotitor va putea calatori cu minorul in repetate randuri.

B. Situatii in care nu este necesara declaratia de acord a celuilalt parinte

Prin exceptie de la regula obligativitatii acordului celuilalt parinte, Legea nr. 245/2009 prevede si cateva situatii in care parintele poate parasi tara cu minorul, fara acordul celuilalt parinte:

  • in cazul in care celalalt parinte este decedat (parintele insotitor trebuie sa faca dovada decesului)
  • in cazul in care celalalt parinte este decazut din drepturile parintesti (parintele insotitor trebuie sa faca dovada)
  • in cazul in care celalalt parinte este declarat disparut (parintele insotitor trebuie sa faca dovada)
  • in cazul in care parintelui insotitor i-a fost incredintat in mod exclusiv copilul, de catre instanta, sau exercita singur autoritatea parinteasca (parintele insotitor trebuie sa faca dovada)

Referitor la aceasta situatie, trebuie sa mentionam ca anterior datei de 1 octombrie 2011 (data intrarii in vigoare a Noului Cod Civil) autoritatea parinteasca se retragea de catre judecator automat unuia dintre parinti prin faptul ca minorul era incredintat spre crestere si educarea doar unui parinte. Ulterior datei de 1 octombrie 2011, autoritatea parinteasca se poate retrage din motive bine intemeiate, legate de eventuale riscuri pentru minor.

  • in cazul in care copilul are domiciliu sau resedinta in tara de destinație
C. Conditiile de calatorie a copilului insotit de o alta persoana majora, in afara părinților

In situatia in care copilul minor, cu ocazia calatoriei in strainatate, este insotit de o alta persoana majora, care nu este parintele sau reprezentantul sau legal, insotitorul va avea obligatia sa detina asupra sa declaratia de acord a ambilor parinti sau a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul sau a reprezentantului legal al minorului.

Declaratia va trebui sa cuprinda acordul persoanei care o da, in sensul efectuarii de calatorii in strainatate pe o perioada maxima de 3 ani, precum si datele de identificare ale insotitorului.

D. Un aspect esential, este acela ca declaratiile de acord la care am facut referire anterior, trebuie autentificate in mod obligatoriu la notarul public, atunci cand sunt date in tara, sau la oficiile consulare ale României, atunci cand sunt date în străinătate.

In cazul in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acordului, parasirea teritoriului tarii alaturi de minor nu se va putea face decat in urma unei hotarari a instantei de judecata, cabinetul nostru de avocat Ploiesti putandu-va acorda asistenta juridica specializata in solutionarea unei asemenea actiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

https://ploiesti-avocat.ro/wp-content/uploads/2019/10/logo_white_small.png
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH
0740-006.076
lisita_ciprian@yahoo.com

Follow us:

Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui site este interzisă fără permisiunea prealabilă

Copyright ©2024 Cabinel Avocat Ciprian Lisita