lisita_ciprian@yahoo.com
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH

DiverseREABILITAREA

4 octombrie 20240

Reabilitarea reprezinta institutia prin intermediul careia o persoana condamnata poate obtine inlaturarea tuturor interdictiilor, incapacitatilor si decaderilor ce rezulta dintr-o hotarare de condamnare.

Reabilitarea este de doua feluri:

  • reabilitare de drept

  • reabilitare judecatoreasca

1. REABILITAREA DE DREPT, potrivit dispozitiilor art. 165 Cod penal, intervine in virtutea legii, in ceea ce priveste condamnarile ce prezinta o gravitate redusa, si anume:

  • la pedeapsa amenzii

  • la pedepasa inchisorii care nu depaseste 2 ani

  • la pedepasa inchisorii a carei executare a fost suspendata sub supraveghere

O conditie suplimentara pentru intervenirea reabilitarii de drept este aceea ca persoana condamnata sa nu mai fi savarsit o alta infractiune, in decurs de 3 ani de la momentul in care pedeapsa principala a fost executata sau considerata ca executata, respectiv:

  • in cazul condamnarii la pedeapsa amenzii, termenul curge de la data la care amenda penala a fost achitata

  • in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii care nu depasește 2 ani, ce a fost executata in regim de detentie, termenul curge de la data punerii in libertate

  • in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii a carei executare a fost suspendata sub supraveghere, termenul de 3 ani curge de la data implinirii termenului de supraveghere

  • in cazul liberarii conditionate a condamnatului, termenul de 3 ani curge de la data implinirii termenului de supraveghere

La implinirea termenului de reabilitare de drept, autoritatea care tine evidenta cazierului  judiciar va sterge din oficiu mentiunile privind pedeapsa aplicata condamnatului, cu conditia ca acesta sa nu mai fi savarsit o alta infractiune.

In timp ce reabilitarea de drept intervine din oficiu, pentru reabilitarea judecatoreasca este necesara formularea unei cereri de reabilitare, ce va fi solutionata de catre instanta de judecata.

2. REABILITAREA JUDECATOREASCA reprezinta un demers prin care persoana ce a suferit o condamnare poate solicita instantei restabilirea drepturilor sale, dupa executarea pedepsei la care a fost condamnat.

Practic, in situatia in care o persoana a fost condamnata la pedepasa inchisorii mai mare de 2 ani, reabilitarea poate avea loc doar pe cale judecatoreasca, la solicitarea condamnatului.

Termenele de reabilitare judecatoreasca se regasesc in cuprinsul art. 166 Cod penal, care prevede ca reabilitarea poate avea loc numai dupa implinirea urmatoarelor termene:

  • un termen de 4 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depaseste 5 ani;

  • un termen de 5 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;

  • un termen de 7 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani sau in cazul pedepsei detentiunii pe viata, care a fost comutata sau inlocuita cu pedeapsa inchisorii;

  • 10 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa detentiunii pe viata, considerata executata ca urmare a gratierii, a implinirii termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau a liberarii conditionate.

Pentru a se putea dispune reabilitarea judecatoreasca este necesar ca persoana ce formuleaza cererea sa indeplineasca anumite conditii, respectiv:

  • sa nu fi savarsit o alta infractiune in termenul de reabilitare

  • sa fi achitat integral cheltuielile de judecata

  • sa isi fi indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand aceasta dovedeste ca nu a avut posibilitatea sa le indeplineasca sau cand partea civila a renuntat la despagubiri.

Ca urmare a reabilitarii persoanei condamnate, inceteaza decaderile, interdictiile si incapacitatile ce rezulta din hotararea de condamnare si se vor sterse mentiunile din cazier referitoare la pedeapsa aplicata, in sensul ca aceasta nu va constitui antecedent penal.

Cu toate acestea, reabilitarea nu presupune si reintegrarea in functia pe care condamnatul o detinea anterior condamnarii si nici redarea gradului militar pierdut, daca este cazul.

Competenta in materia reabilitarii judecatoresti este una alternativa. Legiuitorul a prevazut ca cererea de reabilitare judecatoreasca se solutioneaza fie de catre instanta ce a solutionat in prima instanta cauza in care s-a pronuntat condamnarea, fie de catre instanta corespunzatoare de la domiciliul condamnatului sau de la ultimul sau domiciliul, in situatia in care acesta locuieste in strainatate.

Mai exact, daca o persoana a fost condamnata in prima instanta de Judecatoria Galati, dar la momentul formularii cererii de reabilitare locuieste in Ploiesti, aceasta va putea introduce cererea fie la Judecatoria Galati, fie la Judecatoria Ploiesti.

Cu o experienta notabila in domeniu, Cabinetul de Avocat Ploiesti va poate oferi consultanta si reprezentare in fata instantelor de judecata, in cazul in care doriti sa va reabilitati in urma unei condamnari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

https://ploiesti-avocat.ro/wp-content/uploads/2024/05/logo-avocat.png
Str. Andrei Mureseanu, nr.4, bl. 37i2 Ap. 34, Parter, Ploiesti, PH

Urmăriți-ne și aici:

Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parțială a conținutului acestui site este interzisă fără permisiunea prealabilă

Copyright ©2025 Cabinet Avocat Ciprian Lisita